Styrelsen

Presentation av styrelsens ledamöter

Stefan Bohman, ordförande

Fil dr i Etnologi (inkl musikvetenskap) 1985. Docent i Museologi. Avdelningschef på Nordiska museet med bl a ansvar för forskning, arkiv. 2000-2008 chef för Musikmuseet. 2008-2014 chef för Strindbergsmuseet. Har undervisat vid ett flertal universitet. Skrivit flera böcker, bl a "Arbetarkultur och kultiverade arbetare. En studie av arbetarrörelsens musik", "Historia, museer och nationalism", "Musiken i politiken - konstmusik som kulturarv". Körsångare. I ungdomen med i band som gav ut några skivor.

Roland Hogman, vice ordförande

Utbildad gitarrpedagog, pianotekniker och musikvetare. Studerat barockluta vid Schola Cantorum i Basel. Arbetat i Stockholms Kulturskola, Stockholms Universitet och Kungl. Musikhögskolan samt som frilansmusikerframför allt i barockmusiksammanhang. Numera pensionerad men fortsätter stämma pianon och spela på lutan eller rättare sagt lutor och gitarrer.

Magnus Blomkvist, sekreterare

Fil kand i Teater & Musikvetenskap. Tidigare förste bibliotekarie vid Drottningholms teatermuseum, senare Sveriges Teatermuseum, nuvarande Musik- & Teaterbiblioteket. Dansforkare med inriktning på historiska danser från medeltiden till 1790-talet. Dansare och koreograf vid Internationella Vadstena Akademien 1979-1983. Ingår som dansare och koreograf i I Saltarelli och Westra Aros Pijpare.

Elisabeth Beijer Meschke. kassaförvaltare

Konststudier i Berlin och Stockholm med inriktning på Scenografi. Uppdrag vid bl a Vadstenaakademien och Norrlandsoperan. 1978-2002 på Marionettteatern, bl a som intendent. Nu verkställande ledamot i Stiftelsen Marionettmuseet. 1998-2006 kursledare för Dramatiska Institutets dockteaterlinje. 2017-18 ansvarig för rekonstruktionen av marionettversionen från 1958 av Rune Lindströms "Himlaspelet" i Leksand. Red för boken "Michael Meschke, texter om dockteater, 1949-2004".

Ulf Hedberg, medlemsansvarig

Med en byggnadsingenjörsexamen i botten började han på Kungliga Operans dekorateljé 1967. Därefter verkstadschef med ansvar för dekortillverkning och för ateljéflytten till Råsunda Filmstad, m fl flyttar. Anställd 1978 som teknisk chef på Stockholms Stadsteater, med bl a ansvar för flytten till Sergels torg. 1988 åter till Kungliga Operan som teknisk chef. Avgick med pension 2006. Upphovsman till projektet Masthamnsoperan.

Kjell Lööw, webb-ansvarig

Fil kand 1981 med bl a Historia och Etnologi. Chef för Gustavsbergs Porslinsmuseum 2006-2016, numera pensionär. Dessförinnan verksam som intendent, utställningsansvarig, utställningsproducent , universitetslärare i museologi, projektledare, utredare, m.m, i bl a Lycksele, Skellefteå, Umeå, Stockholm, Eskilstuna, och Sundsvall. Amatörmusiker med eget band. Har sjungit i kör. Musikaliskt och pedagogiskt verksam i Sällskapet Par Bricole.

Rikard Hoogland, ledamot

Docent i Teatervetenskap vid Stockholms universitet, disputerade 2005 på avhandlingen Spelet om teaterpolitiken. Undervisar bl.a. i teaterhistoria, samtida scenkonst, teaterkritik och kulturpolitik. Deltog i det stora forskningsprojektet Brytningspunkter och kontinuitet om svensk teater mellan 1880-1925, bl.a. resulterade i bokkapitlet "Attacken på Albert Ranfts teaterimperium. Fältstrider inom svensk teater 1921". Mellan 1987-2002 var han redaktör för Teatertidningen.


Rikard Larsson-Eng, ledamot

Teaterbibliotekarie på Musik- och teaterbiblioteket sedan 2011. Redaktör för tidskriften Dokumenterat, och för jubileumsboken Ett bibliotek i musikens tjänst. Ordförande i nordiska teaternätverket NCTD mellan 2014–2023. Också verksam som poet och författare, och har de senaste åren samarbetat med konstnären Henry Grahn Hermunen i konstprojektet "Perspectives lyriques", och deltagit med olika verk på ett dussintal utställningar runt om i världen.


Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång